11. ISTRSKI KARNEVAL / 11o CARNEVALE ISTRIANO

1. 3. - 6. 3. 2019

Prijavljene pustne skupine in pustni vozovi 2012

PRIJAVLJENI PUSTNI VOZI

 

IME PUSTNE MASKE: SLOVENIJA SVIRA K... KUKARAČO

NAZIV PRIJAVITELJA: PGD Hrvatini, Skupina "Škicet"

PREDSTAVITVENI TEKST: Boga naša Slovenija, kaj vsega je pasala, anka v Evropo se je dala. Tolarje v EURe je kambjala in vedno več se zadolževala. Da bi rešila ta problem proba sestavit parlament. Svojo bando mariačov je zbrala, da bi kukaraco zakantala, ma kaj, ko je ne znajo. Lahko bi se jo naučili je ona djala, a oni so odgovorili: "Mi imamo mnogos problemos, i lutamo svjetom brez kintos, sviramo stare gitare, a vsi nas zove Koalicaija Gonzales. Ajajaja, mama Slovenija. Koalicija, po svetu skita."

 

IME PUSTNE MASKE: DeKani

NAZIV PRIJAVITELJA: Turistično društvo Dekani

PREDSTAVITVENI TEKST: V Dekanih smo po dolgih letih končno naredili tipično pustno masko, ki bo našo vas predstavljala daleč naokoli. To so NORI VAŠKI PSI, katerim so v življenju poglavitne samo tri stvari: zabava, nora zabava in zabva do jutranjih ur."

 

IME PUSTNE MASKE: ŠTALAMENT

NAZIV PRIJAVITELJA: Kulturno, turistično in športno društvo "Pod steno" Črnotiče

PREDSTAVITVENI TEKST: Gospodarska kriza je na višku, v našem parlamentu pa totalna štala. Pozitivni pujsi si nabirajo špeh, Virantovi kozli cincajo, Desus-ove ovce sledijo zmagovalcu, SD-jeve krave utrujeno ležijo, pri strani kokodakajo NSi-jevci, SLS vsem osle kaže in na čelu mračni SDS-ovi črni konji... vsi skupaj so sklenili krog, da Slovenijo rešijo nadlog. Ubogo ljudstvo zmedeno sprašuje, v katero smer naj krene, v levo ali desno, ali kar naravnost v štalo? Tokrat sodili bodo Črnutci, saj pripravljen je pržon, za tajkune in ves državni zbor!

 

IME PUSTNE MASKE: LEDENA DOBA

NAZIV PRIJAVITELJA: Društvo tabornikov "Podgorski rod" Kuteževo

PREDSTAVITVENI TEKST: Pusna skupina prihaja iz Zabič in predstavlja Kočance v obdobju ledene dobe. Prvi del sestavljajo ženske, ki pripravljajo hrano v velikem kotlu, drugi del pa sestavljajo lovci, ki se vračajo iz uspešnega lova na mamuta in divjo svinjo.

 

IME PUSTNE MASKE: PUFOTI S KAMPELA

NAZIV PRIJAVITELJA: Kampel Brda in prijatelji

PREDSTAVITVENI TEKST: Pred davnimi časi je bila globoko v gozdu skrita vas Kampel Brda, kjer so živela majcena bitja, imenovala so se Pufoti (Smrkci). Bila so dobra bitja. Tisti gozd stoji še dandanes in če prisluhnete, slišite Gargamelov bes. Če boste prišli v Kampel Brda in boste pridni, boste morda ugledali Pufote ( Smrkce).

 

IME PUSTNE MASKE: MRTVAŠKI PLES

NAZIV PRIJAVITELJA: T.K.Š.D. Kraški rob

PREDSTAVITVENI TEKST: V zadnjih letih smo priča neizbežnemu "umiranju" slovenskih podjetij. Ponavadi rečemo, da je šlo vse k vragu. Ravno zato je vrag največji bogataš, pri nas pa je ostalo kar je.

 

IME PUSTNE MASKE: PO SLEDEH ISTRSKEGA SLONA

NAZIV PRIJAVITELJA: Turistično kulturno društvo Pomjan

PREDSTAVITVENI TEKST: Pomjančani bomo po sledeh istrskega slona - najstarejšega ekologa - preganjali Naljonača, razsipalca plastičnih vrečk, in njegove pribočnike. Prvič bosta v živo skupaj dve tako redki bitji: Naljonačo in Istrski slon

 

IME PUSTNE MASKE: BERT-OIL

NAZIV PRIJAVITELJA: Kulturno, športno društvo Samo Bertoki

PREDSTAVITVENI TEKST: Cene bencina se dvigajo v nebo. Vedno več Italijanov prihaja tankati na naše bencinske postaje.Kako smo se tega problema lotili v Bertokih...

 

IME PUSTNE MASKE: SLOVENSKI DIVJI ZAHOD

NAZIV PRIJAVITELJA: Prijatelji pusta iz Kopra in okoliških krajev

PREDSTAVITVENI TEKST: V naši preljubi Sloveniji se dogajajo čudne, divje reči! Že v parlamentu so naši poslanci kot kavboji in indijanci! Najprej se kregajo, zmerjajo, streljajo...nato se v istem hipu spravijo in so prijatelji. "Večni Janez" ne popusti, svojo "Vdano Urško" in malo "Mirno Črto" zamenja za ministre in skuje novo vlado.... "Leteči Žerjav" mu stoji ob strani, "Rjavi Kahel" mu nudi oporo in baraka gre naprej! Pa si poglejte, kako je organizirano delo v parlamentu in vsakodnevni boj, ki ga v "Slovenskem Divjem zahodu" vodijo samo zato, da bi nam bilo dobro! Jim gre zaupati???

 

IME PUSTNE MASKE: ROKE KVIŠKU, TO JE KUBANSKI ROP!

NAZIV PRIJAVITELJA: Plesni klub Soy Cubano

PREDSTAVITVENI TEKST: Semedelska pošta nima druge rešitve, kot da postane kubanska pošta! Ropanje slednjih se namreč konča s kaznijo doživljenjskega plesa salse, če vas le ujamejo policisti "Soy Cubano"

  PRIJAVLJENE PUSTNE SKUPINE
 

IME PUSTNE MASKE: PEŠKADORJI ŠTRAJK

NAZIV PRIJAVITELJA: Turistično društvo Hrvatini

PREDSTAVITVENI TEKST: Odkar ste podražali priveze so se naše batane z varne koprske marine preselile pred naše hiše. V hiši je kažin, ker lačni smo vsi, zato vrnite nam naše čudovite dni, ko delo smo imeli vsi.

 

IME PUSTNE MASKE: ČAJ S PIHALNIM ORKESTROM KOPER

NAZIV PRIJAVITELJA: Pihalni orkester Koper

PREDSTAVITVENI TEKST: Pihalni orkester Koper je bil ustanovljen decembra 1981 in danes sodi med najboljše tovrstne sestave v Sloveniji. Dirigentsko vodstvo je z letošnjim letom prevzel Nejc Šukljan, ki vas z godbeniki na tokratni povorki vabi na popoldanski čaj ob glasbeni spremljavi.

 

IME PUSTNE MASKE: KORANTI

NAZIV PRIJAVITELJA: Kulturno, turistično etnografsko društvo Korantov Demoni

PREDSTAVITVENI TEKST: Koranti Demoni prihajamo iz predela Haloz oz. bolje prepoznavnega ptujskega konca. Osnovna naloga društva je ohranjanje kulturne dediščine ter šeg in navad v času pusta - Fašenka. Prihod Koranta na deželo ali mesto oznanja začetek novega življenja, ki prihaja s pomladjo. Zato ljudje ta lik še posebej spoštujejo. Korant s svojo vihravostjo, razposajenostjo in grdo masko preganja zimo, z ježevko jo hoče napoditi, z zvonci pa privablja pomlad. Že stari slovani so vse težave odpravljali na takšen način, da so poklicali boga Demona, da jih je le ta odpravil, ta bog - Demon, ki je pregnal zimo pa je bil Korant.

 

IME PUSTNE MASKE: ETNOGRAFSKA MASKA "CUNDRI"

NAZIV PRIJAVITELJA: TŠKD Sv. Miklavž Gračišče

PREDSTAVITVENI TEKST: Tradicionalna maska-obleka je sešita iz pisanih trakov, na glavi klobuk tudi iz trakov.  Cundre spremlja: Ta stari in stara, dimnikar, župnik, ženin in nevesta.

 

IME PUSTNE MASKE: VALMARINKE - BALERINKE

NAZIV PRIJAVITELJA: KD Istrski grmič Škofije

PREDSTAVITVENI TEKST: Mi smo Valmarinke balerinke, ki plešemo rade, makar nismo več taku mlade. Malo smo se res preveč odebelile, ma kurajo nismo zibile in lhko bomo še vabilo v rinovirano ljubljansko opero in balet dobile.

 

IME PUSTNE MASKE: POROKA SREČNEŽEV

NAZIV PRIJAVITELJA: Samostojna pustna skupina

PREDSTAVITVENI TEKST: V celoti vam predstavljamo poroko srečnežev. Dovolj je, da se primete za naš gumb, pa se boste tudi vi srečno poročili.

 

IME PUSTNE MASKE: DRUŽINSKI ZAKONIK PO MAČJE

NAZIV PRIJAVITELJA: Društvo za vsestranski razvoj vasi Potok

PREDSTAVITVENI TEKST: Mački iz Potoka so se zbrali, in nov Družinski zakonik spisali z 10 mačjimi zapovedmi: Če se bomo teh zapovedi držali in če se bomo kot mačke množili,se ne bomo izgubili.

1. VERUJ V MAČJI ROD.
2. NE ŽENI SE POVSOD.
3. DOMAČO JEJ HRANO,  NE SOSEDOVO PODGANO.
4. SAMO BAJLA, BAJLA (PLEŠI).
5. PIJ REFOŠK, NE ŽRI TABLET.
6. OTROCI NAJ PIJEJO »MLIKO«, »ŠULE«  BOJO KONČALI Z ODLIKO.
7. ZVEČER S »PUPO« POD ODEJO, NAJ SKRBI K VRAGI GREJO.
8. LJUBICO SI NE IŠČI DRUGJE, Z DOMAČO TI DOBRO GRE.
9. SVOJE LOVI MIŠI,  DOSTI JIH JE PRI VSAKI HIŠI.
10. EJ, SAMO MAČKA MORAŠ BIT, SE ŽIVLJENJA VESELIT.

 

IME PUSTNE MASKE: PIRANSKO PLEME

NAZIV PRIJAVITELJA: Gasilci Piran

PREDSTAVITVENI TEKST: Predstavljamo se pod imenom "Piransko pleme", ki prinaša dobro vreme. Radi plešemo in pojemo, predvsem pa radi jemooo.

 

IME PUSTNE MASKE: GRADBENO PODJETJE MAREZIGE

NAZIV PRIJAVITELJA: KD Pihalni orkester Marezige

PREDSTAVITVENI TEKST: Pri vsej globalni krizi naše podjetje uspešno posluje in se "požvižga" na vse banke in politike kateri nočejo "odpreti mošničkov". Žal pa imamo tudi eno napako in sicer, nismo vešči pri lobiranju in seveda podkupovanju pri javnih razpisih!

 

IME PUSTNE MASKE: MILICA
NAZIV PRIJAVITELJA: Samostojna pustna skupina
PREDSTAVITVENI TEKST: Milica je prijela zapornike.

 

IME PUSTNE MASKE: ZASTRUPITEV Z ZELENO MUŠNICO

NAZIV PRIJAVITELJA: Gobarsko mikološko društvo Slovenske Istre Koper

PREDSTAVITVENI TEKST: Reševanje pacienta z zeleno mušnico. Pacient ima zelo malo možnosti, da preživi kljub velikemu trudu zdravstvenega osebja. Smrt se veselo krohota, ker ji je uspelo pridobiti enega naivnega gobarja, ki je zaradi neznanja zamenjal zeleno mušnico s travniškim kukmakom. S smrtjo se veselijo tudi druge strupene gobe. Na drugi strani pa žalujejo užitne gobe , živali, svojci in sorodniki ponesrečenca. na koncu je pripravljen tudi mrliški avto.