Prijavnica 2014

Na kateri povorki jih boste lahko videli

 • etnografska maska
 • Ime Predstavitev
  KORANTI DEMONI Prihajamo iz vinorodnega dela Haloz. Delujemo že polnih 12 let, ime Demoni pa smo povzeli po grški mitologiji, bogu Demonu. Osnovna naloga je odganjanje zime, kulturno dediščino pa prenašamo iz kraja v kraj, tudi izven meja naše prečudovite Slovenije. Posebnost je, da je celotna oprava Koranta lahko težka tudi več kot 40 kil.
  Kurent Smo klub veseljakinj in prihajamo iz okolice Ptuja, natančneje iz Draženc. Letos delujemo že četrto leto. Naša posebnost je ta, da smo v skupini same ženske - trenutno nas je 17, vendar se številka iz leta v leto veča.
  Istarski Rožar
  Koranti Etnografsko društvo JEŽEVKA šteje 53 članov - korantov, od tega 5 otrok. Društvo kot takšno je vpisano v register društev. V preteklosti smo člani tega društva bili aktivni v drugih različnih skupinah korantov. Dolgoletno prijateljstvo in želja po še boljšem druženju nas je pripeljala do tega, da smo pred petnajstimi leti ustanovili današnje društvo. Ker smo želeli postati nekaj posebnega ( in to nam je tudi uspelo) smo medse povabili tudi naše najmlajše in prav ti so s svojo prisotnostjo doprinesli društvu nek poseben šarm in pestrost predvsem pa medsebojno zaupanje.
  Rakitovski mačkari RAKITOVSKI MAČKARI so tradicionalne maske. Imajo več likov, in sicer: kapo, sotto kapo, turek, pupe, medih, frat, črni - štrace (teh mask je največ), špucakaminar, kancurlo. Liki so seveda različno oblečeni in vsak od teh ima svojo vlogo. Pust po tradiciji odganja zle duhove in prinaša srečo v hišo, zato so mačkaram povsod odprta vrata.
  Orači ED Leskovec Kurent je nastal v času izjemno dolge in mrzle zime. Ljudstvo je trpelo za lakoto in mrazom in zato so si omislili demona, ki bi pregnal zimo. Skupina oračev zavije na kmečko dvorišče s kurenti. Naloga oračev je zaorati prvo brazdo, kar pomen, da se pomlad bliža. Hudo zimo smo vam pregnali, vse zorali, posejali, da bogato bi vam obrodilo in vsega bi bilo zadosti čez celo dolgo zimo. Skupina prihaja iz Zgornjega Leskovca pri Ptuju. Skupino vodi Mirko Feguš.

 • pustni voz
 • Ime Predstavitev
  Koprski plac Anka te, u naše Istri se je vreme obrnlo na slabo in zatu kumpir, kapus, broskve, redič, salata, pomidori ... ne rase već kur bi moglo ... in zatu si naše žene s placa u Kopri pomagajo kur morejo in znajo ... glavno, da je vse frišno pobrano na placi u Trsti!
  SKUPINA ŠKICET V 4 LETNIH ČASIH Smo skupina Škicet z nami je smeha na pretek. V jeseni se veselimo, ker gremo na bendimo, da bi vina kej spili se bomo v osmico preselili. Zima je in že sneži, božiček pa darila deli. Pomlad je že tu, metuljčki na rožice letijo in Škiceti se prebudijo. Poletje... Dopust - dolgi dnevi in vroče noči, z braziljankami se bomo vrteli vsi. Skupini Škicet je v veliko čast, da sta se skupini pridružila Dario in Laura, kralj in kraljica tradicionalnega Miljskega pusta.
  ZOMBIE BIKERS Blizu je polnoč in v mesečini opazite zlo, ki vam ustavi bitje srca. Poskušate kričati, vendar strah prevzame dih preden vam uspe. Brnenje motorjev, kriki groze in… V plesnih ritmih zombiji preplavijo noč. Ne skrbite; ob prvem sončnem žarku se bitja srca porazgubijo, mora izgine in svet je spet lepši...do naslednje noči.
  Slovenija moja dežela Pohlep nas duši in mori, meče senco na vso lepoto neizmernega vesolja del katerega smo. Spreglejmo, odstranimo sence, sledimo upanju, ki ga tudi vedeževalec napoveduje, upanje, da se približuje dan, razigranih zvezdic, nasmejanih, veselih, plesočih in s soncem obsijanih Slovencev.
  DEBELA STENA BEZOVICA Naši Debeli steni se je napihnel trebh in se je razpočla. In vrgava dol u vas kamne, kukr d` be tela, da se B´zovčani odselimo dol h murje. Ma, mi smo trdni, vzeli smo macole v svoje roke in smo se lotili tovć r´zbijt. Ni zludej, d` vsi šćep ne bomo razbili teh šk`lot.
  AVTO AVTO ŠOLA Stare AVTO MOTO ŠOLE več ni, ki za pravega šoferja poskrbi! Da svetu konkurirali bi, za vsakim ovinkom avtošola stoji! Včasih TEORIJA b´la je prava móra, PRAKSA preznojila je marsikoga… danes bistre gláve nič ne skrbi, saj vzorčnih pol kar mrgoli, pri vožnji pa se ve, da znake upoštevati se ne sme! Semafórju barve zagodle so, leva je desna, navzdol je navzgor, v krožišču nihče ne ve, v katero smer naj gre… Tako se nam godi, če država spi in goljufov ne lovi, zato nič hudega ni, če kar brez muk, vozniški za denarce se dobi. Na poligonu varne vožnje pa piko na i ZALETAVČEK še pristavi, ko testiranje z odliko opravi in že šofer je pravi! Za korajžo še en »ŠNOPC« zvrne in oddrvi, da se kar kadi, mimo policaja, ki pod nos mu alkotest moli! HURA!
  LEGODISTRIA V Koper prišli smo lego junaki, pravi pustni smo veseljaki.
  Prisotni smo stari in mladi, ki s kockami igramo se radi. Tudi vas zapeljemo v svet domišljije, daleč stran od vsakdanje norije.
  The Šmarstones Po ledeni dobi, kateri priča smo, kmalu v kameno dobo stopimo. Naj vam pokažemo kaj pomeni to. Spet pogon na dve nogi vrača se, a to ni vse. Zapoj si JABA DABA DU in podari nasmeh, roko ali nogo človeku, ki rabi te! Naj konca ni, srečnih dni!
  SNEG V NAŠEM KRAJU Ker nas letos zima ni razveselila s snegom, smo si snežno idilo poskusili pričarati sami. V naši hiši sneg enim predstavlja skrbi, drugim pa veselje.
  "Ladja Lopar na misiji"
  PISJANI GREMO U VESOLJE V Dekanih smo se odločili, da se zaradi krize, mižerje in pomanjkanja dela, preselimo na nov planet. Ma mi ki nismo tajkuni in nimamo šoldov za karto za na Mars, smo naredili kar sami svojo raketo. Tako da smo pripravljeni na misijo "Pisjani gremo u vesolje" 3,2,1, GREMO.
  Sodobni Rimski Imperij "Sobri per Caso" (Pomotoma trezni) glasbena skupina predstavlja:
  Za svoje čase napreden Rimski Imperij, se zopet pojavlja v sodobni izvedbi s svojim plinskim Imperatorjem z nadvlado v svetovnem merilu.
  Gladjatorji, tekme in oboževalke... ampak zgleda, da nekomu ni všeč...
  Mišići iz Luke Luke V LUKI KOPER JE KRIVA ZA EN SPOR ENA BANANA. KER V TEJ LUKI JE MALI MIŠIĆ ZDAJ DOMA, JE IDEJA KAR SAMA NA DAN PRIŠLA. TU NOVA JE BANANA »GASPARITA, GASPARITA«, KI NAJ REŠILA BI DRŽAVO, KI NI NIKOLI SITA SITA. JI BO USPELO?
  Loški biser Mi Ločani nismo maj bolani, nobena driska nas ne stiska. Pod steno, kmr človeška noga skoraj še ni stopla je izvir Štambrnik. Smo še edini ki jmamo rezervar vre od Franca Jožefa, kamor zbiramo Loški biser. Sigurno ste vre na kšnem radiu čuli in v časopisi prečitali, da je naša uoda slaba. V vas hodijo ani čudni ledje, v belih flajdah jo analizirat in pravijo, da jo je treba prekuhavat. Mah, ben za šaližarje jo k'šn minut prećuhamo, mi pa jo pijemo lišo vre v jutro na tešče. Kaj vam bojo prebiotiki, probiotiki in antibiotiki - loški biser jma tu in še već...ima vse kar premore najbulše strnišće. Altroke Rižanska, naša uoda je brez klora in položnic.
  Će ćeste bit elegantne vre pred poletjen, čisti ud znuter al udprti in razstrupljeni, jo uni, ki ste korajžni lahko po kapljicah provaste vre dns.

 • pustna skupina
 • Ime Predstavitev
  CIGANKE CDA KOPER Ciganke smo, dež nas umiva, sonce nas posuši, pesem in ples nam srca razveseli. Zaplešite in zapojte z nami pa boste tudi vi srečni kot cigani.
  Gusarji MPO Piran smo orkester, ki igramo na vseh večjih prireditvah v občini in izven. Naši člani so učenci glasbene šole, njihovi mentorji ter profesorji. Z veseljem se odzovemo na vabila za igranje.
  Razglednica Kopra Naš Koper vsako leto eno idejo ima. Zdaj je popularna stolpnica in nova koprska razglednica, ki že stolp ima. V Koper bodo turisti radi prišli. Ma mi smo stolp v Potoku že sezidali. Majhen res je ta, ker občinska mošnjica je majhna bla in malo šoldičev je imala.
  Bistriški dojenčki Pustna skupina ŠD BAS Šport iz Ilirke Bistrice je stalni udeleženec karnevala Pust je pršu v Ilirski Bistrici, občasno pa se predstavijo tudi drugod. Lansko leto smo jih občudovali kot Siolčke, letos pa se vračajo k svojim koreninam. Glede na vsesplošno družbeno situacijo se bodo predstavili kor Bistrški dojenčki.
  FARAONI FARAONI IZ EGIPTA Predstavljamo vam delegacijo iz davnega Egipta, dežele visoke civilizacije. V ospredju je faraon Keops, veliki graditelj in kruti zavojevalec s prelepo ženo Henutsen. Sužnji vlečejo sarkofag z mumijo, sledi mu skrivnostna sfinga izpred sedmih tisočletij, ki predstavlja moč v telesu leva in modrost v glavi človeka.
  Ne nazadnje, pa vendar zadaj, je znamenita Keopsova piramida iz poldrugega tisočletja pred našim štetjem z merami, ki izdajajo znanje o planetu, nebesnimi razdaljami, skrivajo kasneje odkrito Arhimedovo konstanto.
  V Slovenijo so se prišli učiti posodobljene vrste slovenskega sužnjelastniškega sistema, saj je njihov preveč usmiljen, ne skorumpiran, povsem zastarel. Menili so, da je glava Istre še posebno primerna za taka raziskovanja.
  MAŽORETNO RAJANJE Smo mlada vesela dekleta, ki s svojo mažoretno palico ob zvoku bobna zaplešemo in popestrimo vsak nastop. Prišle smo vas zabavat, se poveselit in zmagat! Lepota, ples in eleganca na kupu!
  URA JE CAJT Kam se vsem tako mudi?
  Danes nič več časa ni, za lepe stvari.
  Zato smo tukaj mi, da kazalce obrnemo in določimo uro za:
  PLES, RUNDO, MANJADO, SEX, vse kar si vsak najbolj želi :)
  So bižnone šle na murje So Bižnone Valmarinke u čisto murje noge potočale. Kaku je blo lipu, da bi zmeron blo taku. Homo u murje Valmarinke, terminala zdej še ni, ku ga postavijo, u maloro vse bo šlo.
  Maschere varie dal carnevale di Muggia Una piccola rappresentanza di maschere che hanno partecipato ai carnevali di Muggia.
  Miracolo Spagnolo La Comunità degli italiani ""Santorio Santorio"" di Capodistria si presenta quest`anno con il gruppo denominato ""Miracolo spagnolo"". È infatti un miracolo come la Spagna sia uscita dalla crisi economica, mentre noi in Slovenia siamo ancora lontani dalla soluzione, anzi sembra che stiamo andando sempre più in basso. Per questo motivo siamo andati in Spagna per vedere come ѐ stato possibile realizzare questo miracolo per vedere se si può adattarlo alla Slovenia e proporlo alla premier Alenka.
  A quanto sembra occorre ""prendere il toro per le corna"". Ci vuole però un`Area per la corrida. Noi a Capodistria ce l`abbiamo, l`""Arena Bonifica"". Ci mancano però i tori, in sostituzione potremmo usare i ""boscarini"". In attesa potremmo allenarci con quelli che vengono chiamati ""Tajkuni"". Eliminati questi si risolve la crisi per sempre.
  AD Tminska grafa muzika Tminska pustna muzika deluje od leta 1955. Predstavljamo se z igranjem z doma izdelanimi instrumenti - trobentami, ki so jih izdelali domačini iz UNRRA pomoči ameriške vojske (kakav, moka sladkor) po drugi svetovni vojni. Kot veste smo imeli v Tolminu tudi groga Coroninija, zato se letos predstavljamo v tej maski, seveda pa sta grof in grofica naša stalna spremljevalca.
  Svetovno prvenstvo "DU BRASIL" po nase Zaplešimo za svetovno prvenstvo v latino ritmu Soy Cubano. Smo brazilske plesalke "mui calienti" Predstavljamo vam svetovno prvenstvo po naše, polno plesa, glasbe in pozitivnih ljudi. In v teh časih potrebujemo prav to.. zato zaplešite z nami in prepustite se veselju.
  Ljubljana ZOO išče risa Iz Ljubljanskega živalskega vrta je ušel ris. Policaji imajo "težko" nalogo, da pregledajo vse živali in ugotovijo, katera ni ris. Nič lažjega za policaja. Vse živali natančno pregledajo in ugotovijo, da nobena ni ris...delo odlično opravljeno.
  ABORIGINI - AVSTRALSKI DOMORODCI Smo mešana skupina odraslih in otrok. Predstavljamo Avstralske domorodce - Aborigine.
  Bili so miroljubni, preprosti, povezani z naravo, kot tudi njihovi zvoki glasbe in plesa. Ker pa je pust praznik veselja in norčij bomo dodali še kakšno našo norčijo.
  Najlepše pravljice Poskusili bomo združiti večino priljubljenih pravljičnih karakterjev v eni plesni koreografiji kot simbol miru, povezanosti in svobode do ustvarjanja.
  Rod Jadranskih Stražarjev Smo izolski taborniki. Ker živimo ob morju je naša tradicija, da si vsaka taborniška skupina nadene ime neke morske živali. Zato smo se odločili, da se bomo na ta način predstavili tudi na povorki. Naši vodniki bodo ribiči, otroci pa morske živali. Videli boste morske ježke, ribice, rake, meduze...
  LEGODISTRIA V Portorož prišli smo lego junaki, pravi pustni smo veseljaki.
  Prisotni smo stari in mladi, ki s kockami igramo se radi. Tudi vas zapeljemo v svet domišljije, daleč stran od vsakdanje norije.
  Veseli samostan Smo VESELI SAMOSTAN, zabavna in prijetna druščina bratov in sester, ki v teh kriznih časih širi dobro voljo in veselje z glasbo. Ljudi spodbujamo, naj ne bodo tako črnogledi, ter da se lahko kljub krizi kdaj pa kdaj poveselijo in se nam pridružijo na kozarčku ali dveh! Mi ne poznamo obupa, raje izberemo dobro družbo in spijemo kaj na naše zdravje!
  Navihani dojenčki Smo navihani dojenčki, ki pokažemo, kaj vse znamo, takrat, ko je mama prepričana da sladko spimo.
  Mažoretke - Mornarke Twirling in mažoretni klub Lucija bo na melodije pihalnega orkestra zaplesal mornarsko koračnico.
  Nore gobice Nore gobice nam še kako prav pridejo, če hočemo postati nori. Muftiju uspeva norost krotiti. Lahko bi jo zaustavil tudi v politiki. Medvedek pa rad deli dobrote, a jih je sam potreben po dolgem zimskem spanju.
   
  Facebook!